All for Joomla All for Webmasters

ODNOS GRADONAČELNIKA FAZLIĆA PREMA PRIVATNOM SEKTORU U AKTIVNOM PANDEMIJSKOM PERIODU BIO JE KATASTROFALAN

17 October 2020
(0 ocjena)
Pročitano 370 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Ljudi iz privatnog sektora, stvaraju radna mjesta, stvaraju novac, mogu zadržati mlade ali na osnovu otvaranja novih radnih mjesta, a nova radna mjesta samo se novcem mogu otvoriti. Sve priče i floskule o raznim projektima a za dobrobit građana Bihaća, a nitko ne zna kako to financirati, iz kojih izvora, a financirat će ga samo privatni sektor.

Aktualni gradonačelnik Šuhret Fazlić (POMAK) nikada nije donio Odluku o mjerema podrške privatnom sektoru u Bihaću s ciljem usmjerenih ublažavanju posljedica velikih šteta koje u aktualnoj epidemijskoj situaciji. Gradonačelnik Fazlić nikada nije od privatnog sektora zatražio i informaciju o trenutačnoj situaciji u njihovim kompanijama, o tome kakvim kapacitetom posluju i kako stoje s ugovorima i narudžbama.

Gradonačelnik Fazlić nije javno pozvao ljude iz privatnog sektora i uputio im molbu da se Gradu Bihaću jave s prijedlozima i idejama o tome na koji im način Grad (u okviru svojih zakonskih nadležnosti) može dodatno pomoći i kakvu im još vrstu podrške može pružiti kako bi im olakšao poslovanje i pomogao u ublažavanju šteta. Nije zatražio prijedloge i ideje glas iz realnog sektora sa kojima bi mogao zastupati i braniti interese privatnog sektora Bihaća na višim nivoima vlasti od Kantona do Federacije BiH.

Poražavajuća činjenica je da u aktualnoj epidemiološkoj situaciji gradonačelnik Šuhret Fazlić nije objavio vanredne mjere štednje kako bi se u gradskom Budžetu stvorile financijske rezerve za pomoć privrednicima iz realnog sektora u krizi nastaloj zbog epidemije COVID-19. Nije smanjio izdvajanja za sva sportska udruženja, kulturne, turističke, sportske i druge manifestacije planirane za ovu godinu, nije povukao raspisane javne konkurse za udruženja građana, nije zabranio zapošljavanja u javnim ustanovama i poduzećima u vlasništvu grada Bihaća, nije odustao na neko vrijeme od raspisivanja tendera za određene veće investicije. Isto tako gradonačelnik Fazlić nije predložio adekvatan rebalans Budžeta grada kojim bi se definirale progresivne mjere pomoći privatnom sektoru u saradnji s privrednicima i obrtnicima Grada Bihaća. U sadašnjem vremenu velikih financijskih poremećaja gradonačelnik Fazlić nije bio spreman na smanjenje rashoda za sve zaposlenike koji su u javnom sistemu grada Bihaća.

Gradonačelnik Fazlić nije imao hrabrost povukao poteze koji će obuzdati rashodovnu stranu  gradskog Budžeta i otkazati mnogo toga. Gradonačelnik Fazlić nije bio spreman povući poteze i biti odgovoran za iste pa čak ako to znači i rezove u rashodima za javne službe. Naprotiv gradonačelnik Fazlić i njegova gradska administracija ponašali su se neodgovorno i zabili glavu u pijesak po sistemu nije to naša briga. Ogromni administrativni aparat grad Bihaća financira se iz realnog sektora i nije ih briga za period koji je tek ispred građana Bihaća koji su uposleni u privatnom sektoru. Gradonačelnik Fazlić i administracija iz javnog sektora ponašaju kao slijepi promatrači dok bihaćki realni sektor “krvari” pod naletom novih negativnih trendova uzrokovanih pandemijom. Nije imao hrabrosti gradonačelnik Fazlić da povuče teške poteze i da cjelokupna administracija grada Bihaća bude na minimalcu kako bi se krenulo u spašavanje obrtnika, ugostitelja i poljoprivrednike Grada Bihaća. To ne bi bio politički potez, već više od toga to je bila obaveza gradonačelnika Fazlića.

Top