All for Joomla All for Webmasters

DA LI JE VRH ASDA ODGOVORAN ZA LOPOVLUK IZ PREDMETA „PERO“?

30 July 2020
(10 ocjena)
Pročitano 2144 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: RTV USK

S obzirom na poznato pravilo da se na vlast dolazi s jednom trećinom legalnog i dvije trećine nelegalnog novca, ovdje je pravo pitanje gdje je završavao Hadžipašićev prljavi novac? Jer nisu krivi samo oni koji su pljačkali i prali novac, krivi su oni koji su taj novac dijelili, a krivi su i oni koji su taj prljavi novac uzimali.

Ali, takodjer je nepobitna istina da su u vrhu ASDA odgovorni za ovaj lopovluk, za zatvaranje očiju, za glorifikaciju Hadžipašića. Odgovorni su za stvaranje sistema koji je omogućio pljačku. A, bogme, stvarali su ga oni na najvišim položajima. Tako što su bili neodgovorni i blagonakloni prema lopovima. I nije Muća, koji je na početku mandata obećao da će korupciju svesti na najmanju moguću mjeru, ni riječ progovorio protiv Admira Hadžipašića, Rasima Pajića i Mirsada Topčagića. Nije Muća na njih dao niti argumenta. A zbog kritike Hozanova lika i (ne)djela micali su se urednici i novinari, smjenjivali direktori. Izvršitelji tih informbirovskih metoda i danas su u vlasti.

A nisu smjeli biti na vlasti – pokazuju bolne činjenice – niti jedan dan. Evo zašto. Osiljeni i nezasitni umislili su da će vječno vladati pa su se, nemoralni i iskvareni, postavili iznad zakona. Mogli su postaviti pitanje otkuda novac? Jesu li? Nisu? Bilo je ljepše ne pitati i trošiti. Uostalom, tko se usudio išta pitati Hozana. Teško je povjerovati u činjenicu da nisu svi sve znali. Naime, u Hadžipašićevoj školi kao nastavnica bila je uposlena Elvira Ogrešević, supruga predsjednika ASDA i gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića. Kao nastavnica u Centru „Vita plus“ radila je i Nermina Ljubijankić, supruga Hamdije Ljubijankić, Ogreševićevog savjetnika u gradskoj upravi.

Pa čak i da nisu znali, neznanje ih ne oslobadja odgovornosti. Nitko, ali baš nitko ne govori da su – tako dugo dok istraga ne pokaže suprotno – Nerko, Hozan, Muća, ili bilo tko drugi iz vrha današnje ASDA krivi. Ali su nesumnjivo odgovorni. I zbog te političke odgovornosti, zbog nečinjenja, zbog guranja glave u pijesak, zbog neznanja, trebaju snositi političke konzekvence. U svim, ali baš svim državama zapadne demokratije i najnemoralniji političari u ovakvim bi slučajevima odmah podnijeli ostavke. Ostavke zbog političke odgovornosti. Zbog eventualne činjenice da su svi oni došli na vlast zahvaljujući prljavom novcu.

Muća je pokazao da je njegova borba, zapravo lažna borba protiv korupcije. Jer hapšenje kriminalaca ili osumnjičenika za lopovluk nije borba protiv korupcije već poštivanje zakona. Borba protiv korupcije je rušenja sistema koji je stvarao kriminalce koji su hapšeni u operaciji „Pero“. Problem je u tome, što je veliki dio njih koji su stvarali okružje za korupciju i danas na vlasti. I kako možemo biti sigurni da i danas ne funkcioniše koruptivni sistem i koruptivna mreža.

Treba, dakle, uz vlast promjeniti i politiku i pristup odgovornosti. Krajini je potrebna velika reforma, a ona je moguća jedino ako su oni koji su korupciju poticali uklone zauvijek sa svih funkcija.

Top