All for Joomla All for Webmasters

RIBLJA ASDA SMRDI OD GLAVE!

02 July 2020
(0 ocjena)
Pročitano 697 puta

Krajiško pravosudje najsličnije je sportskom ribolovu mušičarenjem (fly fishingu), po principu ulovi ribu, uslikaj se i onda je pusti u Unu na slobodu. Tužilaštvo „dodje po ribu (optuženog), uslikaju ga i onda ga puste na slobodu“.

Jedan od problema sa ovom pričom je, što se sa njom ne može objasniti svijet, nego samo jedan od načina ribolova u Nacionalnom parku „Una“, gdje se nalaze dva revira za mušičarenje(fly fishing). Čak se ove godine trebalo u Bihaću održati svjetsko prvenstvo u ovoj vrsti ribolova, ali je otkazano zbog corona virusa. A nama u Krajini ovakvih priča uvijek treba, jer pravosudno-ribolovni turizam postaje sve atraktivniji.

Krenulo je, naime, kada su policijski službenici Državne agencija za istragu i zaštitu (SIPA) 13. novembra 2019. godine, na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajave, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pero“. U toku ove akcije, zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA je uhapsila 22 osobe, medju kojima i Admira Hadžipašića, direktora centra za obrazovanje odraslih Vita plus i nekadašnjeg generalnog sekretara ASDA. Kantonalni sud u Sarajevu odredio je tada jednomjesčni pritvor za deset uhapšenih, a zbog otkrivanja informacija iz istrage, uhapšena su i dva pripadnika SIPE. Onda je krenulo dalje: u nastavku operacije „Pero“, 09. decembra 2019. godine, slobode su lišeni poslanik u Skupštini USK-a Rasim Pajić iz ASDA i policijski službenik Alaga Čaušević, za koje se sumnjalo da su bili posrednici prilikom prodaje/kupovine diploma.

U nastavku operacije „Pero“, kao mušica na vrhu udice, krajiška javnost je dočekala akciju SIPE, u kojoj je 15. juna 2020. godine uhapšen Mućin savjetnik Mirsad Topčagić. Njemu se stavlja na teret da je u maju ove godine, koristeći svoj službeni položaj, posredovao, osnosno pokušao uticati na ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u vladi USK-a Damira Omerdića da pokrene prekršajni postupak protiv Hadžipašić Admira i Centra za obrazovanje odraslih „Vita plus“, odnosno da ih prekršajno kazni, za njihov prethodni nezakoniti rad. Na takav način je pokušao ugroziti, odnosno onemogućiti vodjenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u predmetu „Pero“, koji se vodi zbog krivičnog djela organizirani kriminial u vezi sa zloupotrebom položaj i ovlaštenja i drugim krivičnim djelima. Medjutim, navedeni ministar obrazovanja je to odbio učiniti i sve je prijavio kantonalnom tužilaštvu.

Nakon navedenih hapšenja, u ASDA je zavladala prilična nelagoda, jer u sva tri slučaja, trag vodi prema ovoj stranci. Poznato je da riba uvijek smrdi od glave, a ono što se da čuti i vidjeti okom iskusnog ribolovca sa Une, s dosta iskustva u „čitanju vode“, jeste da ribe uvijek plivaju u jatu. U tom slučaju, mogla bi prestati ova mučna, neprirodna, strahom izazvana šutnja. I neke krupne ribe neće biti vraćene na plivanje. Ovisi o tome šta su kazale „male ribe“. Jer, krajiški režimski mediji i novinari, kao i „krajiška javnost“, ionako neće kazati ništa.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Portal Bisce.ba
Top