All for Joomla All for Webmasters

(VIDEO): Sjećanje na šestoricu strijeljanih Srebreničana u Trnovu

15 July 2018
(0 ocjena)
Pročitano 1130 puta

Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetit će 17. jula stratište Godinjske bare u Trnovu, gdje su pripadnici jedinice "Škorpioni" strijeljali šestoricu mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović kazala je Feni da će oko 350 osoba taj dan odati počast ubijenim žrtvama, položiti cvijeće na mjestu ubistva te da će proučiti tehvid i Ja'sin za žrtve.

- To je mjesto jednog od najstravičnijih zločina koji su ubice snimale, a to je samo jedan od videozapisa koje smo vidjeli. Možemo samo zamisliti kako su izgledala ubistva ostalih Srebreničana - istakla je Begović.

Šestoricu Srebreničana je zarobila paravojna jedinica ''Škorpioni'' 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim barama i ubila.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Hagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima koji će kasnije obići svijet zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimoivća (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalnom centru Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora.

Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer, prema odluci sudskog vijeća Srbije, nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Posjetom stratištu u Trnovu bit će završena 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila. 

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: YouTube
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Agencija FENA
  • Izvor naslovne fotografije: Screenshot Youtube
Top