All for Joomla All for Webmasters

ZAŠTO GRADONAČELNIK FAZLIĆ I DIREKTOR-VIJEĆNIK ARMIN AMIDŽIĆ SKRIVAJU PODATKE O TURISTIČKIM VAUČERIMA ?

24 October 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 847 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Zbog destruktivne posljedice koja je izbijanjem pandemije COVID 19 i proglašenje vanrednog stanja na području Grada Bihaća imalo na poslovanje u turističkom sektoru, te je Grad Bihać u saradnji sa Projektom općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) realizuje program subvencija turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera.


Cilj kampanje bio je privući domaće turiste, promovisati prirodne ljepote sjeverozapada naše zemlje i osnažiti pružaoce turističkih usluga. Na javni poziv prijavilo se više od 40 privrednih subjekata, odnosno, poslana je 21 ponuda.

Grad Bihać osigurao je 100.000 KM, a UNDP 54.000 KM za turističke vaučere, te je potpisan ugovor s Turističkom zajednicom Grada Bihaća kao realizatorom projekta turističkih vaučera. Nakon završetka javnog poziva i turistički vaučeri su bili na raspolaganju građanima BiH.

U izjavi od 18.augusta 2020.godine a koju za BHRT dao direktor tustičke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić kazao je sljedeće (link):

“Projekat koji je kasnije nazvan odmori u Bihaću, startao je 1.8 a već 4.8 rasprodali smo sve turističke vaučere tj 600 turističkih vaučera koje smo pustili u prvoj seriji. Možemo reći da je Bihać u tom području u periodu mjeseca augusta definitivno grad koji se najviše spominjao u Bosni i Hercegovini”.

Na servisu za grupnu prodaju turističkih vaučera u ponudi je bilo više od 17 smještajnih jedinica uz dodatnu atrakciju s napomenom da su ponude ograničene. Iz izjave koju je dao direktor TZ Bihać Armin Amdžić prodano je 600 turističkih vaučera u prvoj seriji. Vrijednost prodanih turističkih vaučera iz prve serije iznosi 120.000 KM.

Turistička sezona je iza nas, ali građanima Bihaća nikada nisu javno predočeni podaci koliko je stvarno prodano turističkih vaučera, to jest koliko je bilo serija prodaje vaučera. Građanima Bihaća, poreskim obveznicima, moraju se javno obznaniti podaci o prodaji, te koji si privredni subjekti iz Bihaća ostvarili pravo na subvenciju od prodaje turističkih vaučera u iznosu od, za sada poznatih, 120.000 KM.

Privrednici iz realnog sektora i građani Bihaća žele znati kako se javni novac troši, a to u slučaju prodaje turističkih vaučera nije pravilo. Želimo poslati snažnu poruku građanima Bihaća da imaju pravo znati tko je dobio 120.000 KM javnog novca kao subvenciju od prodaje turističkih vaučera. Kako kaže krilatica ‘račune na sunce’ i ‘bez računa se ne računa’, a to nije slučaj u Bihaću.

Tražimo od gradonačelnika Fazlić i direktora – vijećnika Amidžić da javno daju odgovore na sljedeće pitanja:

1. Koliko je prodano turističkih vaučera ?
2. Koji (spisak) su privredni subjekti iz Bihaća i u kojem iznosu ostvarili pravo na subvencije od prodaje turističkih vaučera ?
     
Sve dok Gradonačelnik i Direktor-vijećnik javno ne odgovore na postavljena pitanja ostaće velika sumnja da je javni novac završio u (njihovim) privatnim džepovima.

Top