Turković u Bukureštu: Prisustvo NATO-a garant sigurnosti BiH

Prisustvo NATO-a je izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu jer je garant naše sigurnosti, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uoči današnjeg sastanka s ministrima vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu.

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a nastavljaju danas zasjedanje u Bukureštu, a tim povodom sastali su se i sa šefovima diplomatije BiH, Gruzije i Moldavije s kojima su razgovarali o načinima na koje bi najveća svjetska sigurnosna organizacija mogla pomoći, budući da ih rat u Ukrajini izlaže političkoj, energetskoj i teritorijalnoj neizvjesnosti.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, pozvana na sastanak NATO-a, izrazila je zabrinutost za svoju zemlju zbog ruskih nakana.

– U našoj vladi imamo pristaše Rusije. Dakle, podjela u našoj zemlji je duboka i nadamo se da ćemo je uspjeti prevazići. Prisustvo NATO-a je izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu jer je garant naše sigurnosti – rekla je Turković.

Nizoemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra rekao je novinarima da je cilj sastanka da se osigura “više sigurnosti na evropskom kontinentu” i da “signalizira koliko je važno stvoriti stabilnost ne samo za same zemlje NATO-a, već i šire”.

Odgovori

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!