POLITIČKE BORBE UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA: SDP BIH POSTAO ŽRTVA NEKOLIKA FRAKCIJA KOJE SE BORE ZA VLAST UMJESTO DA ZAJEDNO RADE NA ISPUNJENJU MISIJE I VIZIJE STRANKE

Stranačko vodstvo nije radilo na ujedinjenju frakcija unutar stranke

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Politička scena u Bosni i Hercegovini u posljednje je vrijeme prepuna napetosti i sukoba, a to je kulminiralo oštrom borbom među frakcijama koje se natječu za vlast unutar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) uoči zakazanih unutarstranačkih izbora. Nije tajna da se Socijaldemokratska partija BiH već dulje vrijeme suočava s izazovima u svojim redovima. Međutim, velika politička borba uoči unutarstranačkih izbora te je borbe u značajnoj mjeri pojačala.

Političke frakcije unutar političkih stranaka nisu ništa novo; međutim, u slučaju Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, prisutnost takvih frakcija sada je postala glavni razlog za zabrinutost rukovodstva stranke i ukupne budućnosti same stranke. Ono što se očekivalo da će biti zdrava rasprava među različitim stranačkim frakcijama, izrodilo se u ružnu situaciju obilježenu dubokim podjelama i sukobima koji sada prijete rascijepiti stranku. Nedavni politički događaji unutar stranke nisu samo uzrokovali ideološke sukobe među članovima stranke, već su također rezultirali ličnim razmiricama i intenzivnim sukobima, koji signaliziraju mnogo dublji problem.

Različite frakcije unutar SDP-a već dugo gaje različita mišljenja o smjeru stranke i kako najbolje unaprijediti njezine ciljeve, ali čini se da je tekući sukob potaknut željom za promicanjem ličnih ambicija, a ne za promicanjem zajedničkih ciljeva SDP-a. Frakcije unutar stranke ne natječu se samo za vlast, već također nastoje nametnuti vlastite ideološke perspektive politici i smjeru stranke. To je vidljivo u žestokim raspravama među frakcijama, koje su, čini se, više usredotočene na promicanje vlastitih kandidata i konsolidaciju svojih baza moći, umjesto na pronalaženje zajedničkog jezika i ujedinjenje stranke. Kao ishod sukoba je dovelo do situacije u kojoj se vodstvo stranke bori zadržati jedinstvenu frontu i jasan politički program koji odgovara svim njezinim članovima.

Obeshrabrujuća je činjenica da je SDP BiH postao žrtva unutarnje borbe za vlast, gdje se frakcije bore za vlast umjesto da zajedno rade na ispunjenju misije i vizije stranke, a postojanje više frakcija unutar stranke koje se bore za moć i utjecaj uzrokovalo je duboke podjele i pukotine unutar stranke. Nedostatak saradnje između ovih frakcija zaustavio je napredak stranke i učinio je neefikasnom u postizanju svojih ciljeva i ispunjavanju obećanja danih svojim biračima. Ovaj nezdravi trend riskira da izbaci iz kolosijeka sposobnost stranke da ispuni svoja obećanja građanima i dodatno ukalja njezin imidž kao političke stranke.

Nadalje, duboke podjele unutar SDP-a mogu imati dalekosežne implikacije izvan stranke, jer bi mogle utjecati na stabilnost Bosne i Hercegovine u cjelini. Stranka i njeno članstvo nije imalo imperativ da se ponašaju odgovorno i nađu način kako premostiti podjele i vratiti jedinstvo SDP-a, a o tome ovisi budućnost stranke. Stranačko vodstvo nije radilo na ujedinjenju frakcija unutar stranke, na promicanju suradnje i stvaranju uključive političke platforme koja prihvaća različite perspektive i vodstvu nije im bio imperativ da se stranka hitno pozabavi ovom krizom kako bi očuvala svoj integritet i relevantnost. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine nije priznala težinu svojih unutarnjih borbi i potrebu da se s njima hitno pozabavi, a rezulutat nepriznavanja je samo dodatno oslabilo poziciju stranke i ugrozilo njezinu budućnost.

AKO NISTE PROČITALI, PROČITAJTE

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!