BOSNI I HERCEGOVINI IZ EUROPSKE UNIJE S LJUBAVLJU

EU JE PRIBJEGLA IZDAVANJU BEZUBIH DEKLARATIVNIH PORUKA KOJE NEMAJU SUŠTINE I NE USPIJEVAJU IZAZVATI NIKAKVU ZNAČAJNU PROMJENU - Dopuštajući Dodiku da djeluje nekažnjeno, EU signalizira da je spremna na kompromis oko svojih osnovnih načela

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
BISCE.BA

Europska unija (EU) ponosi se time što je snažan politički prostor koji se zalaže za mir, stabilnost i demokratske vrijednosti. Međutim, posljednjih godina EU je suočena sa sve većim izazovom u obliku Milorada Dodika, čelnika Republike Srpske, poluautonomnog entiteta unutar Bosne i Hercegovine. Dodikove provokativne akcije i njegovo nepokolebljivo svrstavanje uz Rusiju istaknuli su očiglednu nemoć EU-a u suočavanju s ovim regionalnim moćnikom. Unatoč njegovim posjetima Rusiji nakon njezine agresije na Ukrajinu, najjače političko oružje EU-a protiv Dodika ostaje ograničeno na bezube deklarativne poruke, koje nisu uspjele učinkovito odgovoriti na prijetnju koju on predstavlja.

Njegovi drski posjeti Rusiji, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu, pokazuju očito nepoštivanje načela solidarnosti i suvereniteta koje EU tvrdi da podržava. Dodikova djela povezuju ga s interesima agresivne nacije, potkopavajući kredibilitet EU i ugrožavajući krhku ravnotežu u Bosni i Hercegovini. Milorad Dodik dosljedno prkosi pokušajima EU da potakne jedinstvo, suradnju i integraciju unutar Bosne i Hercegovine. Više je puta potkopavao autoritet centralne vlasti, zalaže se za odcjepljenje i osporava suverenitet države.

Kao odgovor na Dodikove posjete Rusiji, EU je pribjegla izdavanju deklarativnih poruka koje nemaju suštine i ne uspijevaju izazvati nikakvu značajnu promjenu. Umjesto da poduzme odlučnu akciju, EU samo na riječima izražava svoju zabrinutost, nudeći slabe opomene koje nemaju nikakav utjecaj na Dodika ili njegove pristaše. Oslanjajući se samo na riječi bez opipljivih posljedica, EU šalje poruku nemoći i nevažnosti, nedostatak značajnih alata ili strategija za rješavanje izazova koje postavljaju regionalni akteri poput Dodika.

BEZUBA DEKLARATIVNA PORUKA IZ EU

“Pozivamo lidere u BiH da iskoriste priliku koja predstavlja novi zamah u proširenju EU da preduzmu korake koji bi omogućili BiH da ostvari napredak na putu ka EU i da se suzdrže od djelovanja koje je u suprotnosti ne samo s vrijednostima EU, već i cijelog demokratskog svijeta, koji se ujedinio u osudi ruskog ilegalnog, brutalnog, neopravdanog, neisprovociranog i nemoralnog rata u Ukrajini”

DELEGACIJA EU U BiH

Dodik, lukav politički lisac, predobro razumije slabu poziciju EU. On iskorištava nedostatak značajne akcije EU-a za promicanje vlastite agende, potičući separatističke osjećaje i dodvodeći u pitanje stabilnost Bosne i Hercegovine. Dodikovi posjeti Rusiji ne samo da produbljuju njegove veze s potencijalno neprijateljskom silom, već služe i kao jasan signal njegovim pristašama da se autoritetu EU-a može nekažnjeno prkositi. Ne reagirajući oštro na Dodikove akcije, EU ga nenamjerno osnažuje i slabi vlastiti položaj u regiji.

Posljedice slabog odgovora EU na Dodikove provokacije su dalekosežne i duboko zabrinjavajuće. Prvo, potkopava ugled EU-a kao čvrstog čuvara demokratskih vrijednosti i vladavine prava. Dopuštajući Dodiku da djeluje nekažnjeno, EU signalizira da je spremna na kompromis oko svojih osnovnih načela. To nagriza povjerenje građana i šalje opasnu poruku drugim potencijalnim autokratima i separatistima unutar EU i izvan nje.

Drugo, nedjelovanje EU ohrabruje Dodikove pristaše i pogoršava postojeće podjele unutar Bosne i Hercegovine. Dodikovi posjeti Rusiji produbljuju jaz između Republike Srpske i ostatka zemlje, potičući separatističke osjećaje i povećavajući rizik od daljnje nestabilnosti. Neuspjeh EU-a da odlučno djeluje potkopava vlastite napore da potakne jedinstvo i pomirenje unutar BiH.

Odgovor Europske unije na postupke Milorada Dodika, posebice njegove posjete Rusiji unatoč ukrajinskoj krizi, bio je razočaravajuće slab. Oslanjanje EU na deklarativne poruke kao svoje najjače političko oružje pokazuje nedostatak odlučnosti i potkopava njezin kredibilitet. Dodik, svjestan nemoći EU, manipulira situacijom u svoju korist, dodatno destabilizira Bosnu i Hercegovinu i dovodi u pitanje autoritet EU.

Ako EU želi vratiti svoj položaj cijenjenog i utjecajnog igrača na globalnoj sceni, mora odbaciti svoj bezubi pristup i zauzeti odlučniji stav. Potrebne su snažnije mjere, poput nametanja sankcija ili diplomatskog pritiska, kako bi se suprotstavili postupcima ličnosti poput Milorada Dodika. Samo odlučnim odgovorom EU može povratiti svoj autoritet i zaštititi svoje demokratske vrijednosti pred sve većim izazovima.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!