KAKO JE I DALJE PRISUTAN FAKTOR STRAHA KOD NARODNE VLASTI U UNSKO-SANSKOM KANTONU U OSNIVANJU UREDA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I UPRAVLJANJE KVALITETOM, IMAMO HRABRI PRIJEDLOG

LEGALIZACIJA I OPOREZIVANJE SVIH OBLIKA KORUPCIJE U UNSKO-SANSKOM KANTONU!

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Zamislite svijet u kojem se korupcija ne samo tolerira, već i slavi. Svijet u kojem takozvani političari besramno pune džepove, u kojem podmićivanje i pronevjera postaju norma, a integritet i transparentnost relikti prošlog vremena. Možete li to zamisliti? Zamislite društvo u kojem se korupcija ne samo odobrava, već se i unovčava. Svijet u kojem nepoštenje i prijevara imaju svoju cijenu, a pojedinci se oporezuju na osnovu veličine svojih koruptivnih radnji. Zamislite, ako želite, porezni sistem koji nagrađuje lukavstvo i izdaju, gdje se pronevjeritelji i primatelji mita slave zbog svojih doprinosa privredi. Ostavimo na trenutak naše predrasude i istražimo potencijalne prednosti ove odvažne ideje.

Ekonomski poticaj, otvaranje radnih mjesta i promicanje građanskog angažmana

Legalizacija korupcije u Unsko-sanskom kantonu nedvojbeno bi udahnula novi život lokalnoj privredi. Zamislite priljev sredstava koji teče kroz zakulisne dogovore, podmazane ruke i tajne transakcije. Uz legalizaciju korupcije, prilike za poduzetnike u industriji podmićivanja skočile bi u nebo. Od “konzultanata za podmićivanje” do “savjetnika za pronevjeru”, procvjetalo bi cijelo novo tržište rada. Razmislite o izgledima za zapošljavanje za perače novca, posrednike za mito i tajne posrednike. Unsko-sanski kanton mogao bi postati centar inovativnih korupcijskih praksi, privlačeći međunarodnu pažnju i investicije.

Legalizacija korupcije mogla bi revitalizirati demokratiju i potaknuti neviđenu građansku angažiranost. Građani, koji više nisu razočarani nepoštenjem svojih vođa, prihvatili bi korupciju kao način da se izjednače uslovi. Zašto stajati besposlenih kada se možete pridružiti igri i dobiti svoj dio kolača? Uz legalizaciju korupcije, glasanje bi postalo trivijalna vježba u usporedbi s uzbudljivim iskustvom nadmetanja za političke usluge. Unsko-sanski kanton bi postao živahni centar angažiranih građana, potaknutih strašću za podmićivanjem i težnjom za ličnom dobiti.

Smanjenje stope kriminala

Koliko god paradoksalno zvučalo, legalizacija korupcije zapravo bi mogla dovesti do smanjenja tradicionalnih stopa kriminala. Zašto bi itko gubio vrijeme pljačkajući kladionice ili upuštajući se u sitne krađe kada mogu zaraditi bogatstvo na sasvim legalan način? Korupcija bi, kad bi bila regulirana i institucionalizirana, omogućila pojedincima da usmjere svoju ambiciju i lukavost bez pribjegavanja nezakonitim aktivnostima. Snage iz trećeg stupa vlasti, koje su nekada bile zadužene za borbu protiv korupcije, mogle bi se usredotočiti na hitnije stvari poput rješavanja križaljki ili brige o društvenim vrtovima.

Oporezivanje nečasnih i skaliranje porezne ljestvice

Legaliziranje korupcije u Unsko-sanskom kantonu utrlo bi put revolucionarnom poreznom sistemu, sistemu koji priznaje vrijedne doprinose onih koji su uključeni u opake aktivnosti. Zamislite višeslojnu poreznu strukturu, pri čemu što je korumpiraniji, to je njegova porezna stopa veća. To je krajnja situacija u kojoj svi dobivaju: pojedinci se mogu upustiti u korupciju dok istovremeno podržavaju državnu blagajnu. Uostalom, koji je bolji način za financiranje javnih usluga od izvlačenja nezakonito stečene dobiti?

U ovom hrabrom novom svijetu porezne bi se stope temeljile na razmjeru koruptivnih radnji. Sitno podmićivanje? Skromna porezna stopa. Pronevjera velikih razmjera? Pripremite se za velike porezne račune. Što je korupcija odvažnija, to je porezno opterećenje veće. Ovaj progresivni porezni sistem osigurao bi da oni koji se istaknu u umijeću korupcije pošteno pridonesu zajednici koju su opljačkali.

Blagodat za računovođe i revizore

Uz legalizaciju korupcije i uspostavu složenog poreznog sistema, potražnja za računovođama i revizorima naglo bi porasla. Kompanije specijalizirane za kreativno knjigovodstvo i strategije utaje poreza bi cvjetale, nudeći svoje usluge korumpiranoj eliti. Ovi bi se profesionalci snalazili u zamršenosti korumpiranih financijskih transakcija, pronalazeći inovativne načine za smanjenje poreznih obaveza uz maksimiziranje lične dobiti. Pojavila bi se nova vrsta računovođa, naoružanih stručnim znanjem u “korupcijskom računovodstvu” i “lažnom poreznom planiranju”.

Dok privodimo kraju ovo putovanje koje potiče na razmišljanje, ostaje nam dugotrajno pitanje: Može li legalizacija svih oblika korupcije uistinu biti odgovor na izazove Unsko-sanskog kantona? Da li njezino legitimiranje kroz porezni sistem je apsurdno ? Iako je ovaj članak napisan s velikom dozom ironije, važno je upamtiti da je korupcija i dalje destruktivna sila koja potkopava načela poštenja i pravde. Umjesto zagovaranja legalizacije korupcije, trebali bismo težiti transparentnosti, odgovornosti i dobrom upravljanju. Društvo koje cijeni integritet i etičko ponašanje ima veću vjerojatnost da će procvjetati, i društveno i ekonomski. Dok bi ideja o legalizaciji korupcije mogla biti zabavna za istraživanje u teoriji, posljedice u stvarnom svijetu bile bi katastrofalne.

Dakle, odbacimo apsurd i prihvatimo viziju napretka izgrađenu na stupovima poštenja, pravde i težnje za boljom budućnošću za sve.

AKO NISTE PROČITALI, PROČITAJTE:

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!