LICEMJERJE STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE UNSKO-SANSKOG KANTONA: PRIKRIVANJE IZVJEŠTAJA O JAVNOJ POTROŠNJI U UNSKO-SANSKOM KANTONU I NJIHOVA ŽESTOKA KRITIKA NEPODNOŠENJA IZVJEŠTAJA O FINANCIJSKIM RASHODIMA PRIKLADNO JE NESTALA

U mandatu 2018.-2022., zastupnici Stranke demokratske akcije, u Skupštini Unsko-sanskog kantona bili su glasni u kritikama premijera Vlade koji je član Narodnog evropskog saveza.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
DURIĆ VAHIDIN

Iznenađujućim obratom, Stranka demokratske akcije (SDA) je pokazala šokantan nivo licemjerja u svojim političkim manevrima unutar Unsko-sanskog kantona. Čini se da je njihova kritika nepodnošenja izvještaja o financijskim rashodima prethodne vlade, koju je predvodila stranka Narodni evropski savez (NES), prikladno nestala jer su u novom mandatu sklopili koalicijsko partnerstvo s Narodnim evropskim savezom. Ova koalicija izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu transparentnosti i odgovornosti javnih sredstava, ostavljajući građane Unsko-sanskog kantona u neznanju o financijskim poslovima njihove vlade.

U mandatu 2018.-2022., zastupnici Stranke demokratske akcije, u Skupštini Unsko-sanskog kantona bili su glasni u kritikama premijera Vlade koji je član Narodnog evropskog saveza. Njihova glavna zamjerka bila je što premijer nije podnosio izvještaje o financijskim rashodima javnih sredstava. Narodni zastupnici Stranke demokratske akcije s pravom su istaknuli da je ovaj nedostatak transparentnosti štetan za demokratski proces, ostavljajući prostor za korupciju i zlouporabu javnih sredstava.

Razotkriveno licemjerje i posljedice za javnu odgovornost

Međutim, stajalište Stranke demokratske akcije USK o transparentnosti i odgovornosti dramatično se promijenilo u novom mandatu od 2022. do 2026. godine. Iznenađujuće, Stranka demokratske akcije je sklopila koalicijsko partnerstvo upravo s onom strankom čijeg su premijera kritizirali zbog manjka financijske transparentnosti. Ovo drsko izvrtanje razotkriva njihove prave namjere i postavlja ozbiljna pitanja o njihovoj predanosti održavanju načela koja su nekoć zastupali.

Savezništvo Stranke demokratske akcije sa strankom Narodni evropski savez neminovno znači da će svi podaci i izvještaji o trošenju javnog novca iz proteklog mandata 2018.-2022., ostati duboko zakopani u bespućima arhivskog materijala i skriveni od očiju javnosti. Ova tajnovitost predstavlja značajnu prijetnju demokratskim načelima transparentnosti i odgovornosti, koji su ključni za poticanje povjerenja i osiguravanje odgovornog upravljanja.

Zanemarivanje građana i narušavanje javnog povjerenja

Prikrivanjem financijskih izvještaja o rashodima građanima se zapravo uskraćuje pravo na pristup važnim informacijama o raspodjeli javnih sredstava. Zatajivanjem ovih informacija koalicija Stranka demokratske akcije USK i Narodni evropski savez potkopavaju sposobnost građana da svoje izabrane predstavnike pozovu na odgovornost za svoje postupke. Ova neravnoteža moći nagriza demokratski proces i sprječava građane da donose informirane odluke o upravljanju vlastitom zajednicom.

Okretanje Stranka demokratske akcije USK i naknadno prikrivanje izvještaja o javnim rashodima značajno narušavaju povjerenje javnosti u njihovu predanost etičkom upravljanju. Odustajanjem od dosadašnjeg stava o transparentnosti narušili su vlastiti kredibilitet i ukaljali ugled stranke. Takvi postupci samo produbljuju javni skepticizam prema iskrenosti tzv. političara i jačaju percepciju o njima kao sebičnim pojedincima koji nisu povezani s potrebama i interesima ljudi koje predstavljaju.

Na koncu, odluka Stranke demokratske akcije USK da se udruži sa strankom Narodni evropski savez i prikriju izvještaje o financijskim izdacima za mandatno razdoblje 2018.-2022., eklatantna je izdaja načela koja su nekada žestoko branili. Dajući prioritet političkim savezima ispred transparentnosti i odgovornosti, Stranke demokratske akcije USK je kompromitirala demokratske ideale za koje tvrde da ih podržavaju. Građani Unsko-sanskog kantona zaslužuju bolje od ovog nedostatka integriteta svojih izabranih predstavnika. Imperativ je da građani zahtijevaju veću transparentnost, pozivajući svoje vođe na odgovornost za svoje postupke i osiguravajući odgovorno upravljanje javnim sredstvima.

AKO NISTE PROČITALI, PROČITAJTE

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!