EU kaznio Facebook zbog kršenja pravila o privatnosti

Izvor i link članka
RSE
Autor/ica članka
New York Times

Meta je u ponedjeljak kažnjena s rekordnih 1,2 milijarde eura i naređeno joj je da prestane prenositi podatke prikupljene od korisnika Facebooka u Europi u Sjedinjene Države, navodi se u presudi protiv te društvene mreže zbog kršenja pravila o zaštiti podataka (GDPR) Europske unije.

Irska Komisija za zaštitu podataka objavila je kako tvrtka nije postupila u skladu s odlukom najvišeg suda EU-a iz 2020. da podaci koji se šalju preko Atlantika nisu dovoljno zaštićeni od američkih špijunskih agencija.

Presuda koja je objavljena u ponedjeljak odnosi se samo na Facebook, ne na Instagram i WhatsApp koje Meta posjeduje.

Meta je najavila kako će se žaliti na odluku, a prekida Facebookovih usluga u Europskoj uniji neće biti, prenosi New York Times.

Ova presuda ima razdoblje odgode od najmanje pet mjeseci kako bi se Meta mogla pripremiti i početi pridržavati odluke.

Američki i EU dužnosnici pregovaraju o novom sporazumu o dijeljenju podataka koji bi osigurao novu pravnu zaštitu za Metu i nastavak prenošenja informacija o korisnicima između Sjedinjenih Država i Europe.

Preliminarni ugovor najavljen je prošle godine.

Slučaj protiv Mete proizašao je iz američkih politika koje obavještajnim agencijama daju mogućnost presretanja komunikacija iz inozemstva, uključujući digitalnu korespondenciju.

Europski sud pravde smatra kako se time krše temeljna prava europskih korisnika.

Iz Mete su u ponedjeljak rekli kako je njihova tvrtka “nepravedno izdvojena zbog prakse dijeljenja podataka koju koriste tisuće kompanija”.

“Bez mogućnosti prijenosa podataka preko granica, internet bi mogao postati podijeljen na nacionalne i regionalne silose, ograničavajući globalnu ekonomiju i ostavljajući građane u različitim zemljama bez pristupa mnogim zajedničkim uslugama na koje smo se počeli oslanjati”, komentirali su iz Mete.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!