VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA POSRAMLJENA I PONIŽENA: KANTON SARAJEVO AKTIVIRAO SVOJE ROBNE REZERVE ZA POMOĆ STANOVNIŠTVU POGOĐENOM KATASTROFALNIM POPLAVAMA

Mora se zahtijevati odgovornost i treba provesti transparentne istrage kako bi se utvrdilo zašto Vlada USK nije djelovala brzo i učinkovito.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Odlukom Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 21. maja 2023.godine dala je saglasnost Direkciji za robne rezerve za obezbjeđenje flaširane vode, konzervirane hrane, sredstava za higijenu, gumenih čizmi, kabanica i sredstava za dezinfekciju i čišćenje poplavljenih objekata u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Vlada Unsko-sanskog kantona se našla u poziciji sramote i poniženja jer je Kanton Sarajevo pojačao pomoć poplavama pogođenim područjima unutar Unsko-sanskog kantona aktiviranjem svojih robnih rezervi. Potez Vlade kantona Sarajeva baca svjetlo na neadekvatnu pripremljenost i reakciju vlade Unsko-sanskog kantona, zbog čega treba da se crvene u licu, a građanima ostaje da sumnjaju u sposobnost svojih lidera da se efikasno nose s krizama. Razmjeri katastrofe koji su zahtijevali hitnu pomoć i koordinirane napore kantonalne vlasti da pruže pomoć i podršku pogođenom stanovništvu, samo su pokazali da je vlada Unsko-sanskog kantona nesposobna da adekvatno odgovori u kriznim situacijama na potrebe svog stanovništva.

Uviđajući hitnost i ozbiljnost situacije, Vlada Kantona Sarajevo je djelovala brzo i odlučno aktiviranjem robnih rezervi. Ove rezerve su uspostavljene upravo za takve scenarije, gdje je pravovremena pomoć neophodna za očuvanje života i sredstava za život. Ovaj potez pokazao je spremnost i proaktivan pristup Vlade Kantona Sarajevo u rješavanju hitnih situacija.

Aktiviranje robnih rezervi od strane Vlade Kantona Sarajevo dovelo je Vladu Unsko-sanski kanton u nepovoljan položaj. Vlada Unsko-sanskog kantona, naizgled katastrofalno loše pripremljena da se nosi s razmjerima krize, nije uspjela adekvatno odgovoriti na potrebe svog stanovništva pogođenog poplavama. Ovaj nedostatak pripreme i djelotvorne reakcije ostavio je vladu posramljenom i poniženom.

Nesposobnost Vlade Unsko-sanskog kantona da iskoristi vlastite resurse za ublažavanje patnji svojih građana loše se odražava na njeno rukovodstvo. Postavlja se pitanje zašto vlada nije mogla odmah mobilizirati svoje robne rezerve ili koordinirati opsežne napore pomoći.

Dok se predstavnici vlasti nalaze u neugodnoj poziciji, važno je ne zaboraviti istinske žrtve ove krize – stanovništvo Unsko-sanskog kantona pogođeno poplavama. Zakašnjeli odgovor i neadekvatna pomoć vlastite vlade samo su pogoršali njihov položaj.  Aktiviranje robnih rezervi od strane Vlade Kantona Sarajevo ukazuje na solidarnost i jedinstvo jednog kantona prema stanovništvu drugog kantona. Postavlja primjer međukantonalne saradnje i podrške u kriznim vremenima, od čega u konačnici koristi pogođeno stanovništvo Unsko-sanskog kantona.

Sramota i poniženje s kojima se suočava Vlada Unsko-sanskog kantona treba poslužiti kao poziv na uzbunu njenim narodnim dužnosnicima. Imperativ je da priznaju svoje nedostatke i poduzmu hitne mjere kako bi ispravili situaciju. Mora se zahtijevati odgovornost i treba provesti transparentne istrage kako bi se utvrdilo zašto vlada nije djelovala brzo i učinkovito.

Nadalje, ovaj incident naglašava nepostojanje čvrstih planova pripravnosti za katastrofe i odgovarajuće raspodjele resursa. Vlada Unsko-sanskog kantona nije poduzela nikakve mjere za poboljšanje svojih sposobnosti odgovora na katastrofe, uključujući uspostavu sveobuhvatnih robnih rezervi i programa obuke za djelotvorno postupanje u hitnim slučajevima.

Na koncu, aktiviranje robnih rezervi od strane Vlade Kantona Sarajevo za pomoć poplavama pogođenom stanovništvu Unsko-sanskog kantona ostavilo je Vladu Unsko-sanskog osramoćeno i poniženo. Baca svjetlo na vladinu neadekvatnu spremnost i odgovor na krizu, ostavljajući pogođeno stanovništvo da trpi posljedice. Ovaj incident treba da služi kao snažan podsjetnik za vladu Unsko-sanskog kantona da kao prioritet stavi dobrobit svojih građana i unaprijedi svoje mehanizme odgovora na katastrofe.

Odgovori

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!