NEDOVOLJNA NOVČANA POMOĆ ZA STRADALE U POPLAVAMA U UNSKO-SANSKOM KANTONU: NEBRIGA ZA PATNJE I GUBITKE

Mizerni iznos 500.000 KM nije čin milosrđa nego uvreda inteligencije građana koji su pretrpjeli milionske štete u katastrofalnim poplavama.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Razorne poplave koje su zadesile Unsko-sanski kanton nanijele su nemjerljivu štetu, ostavivši razorene zajednice, a porodice u nevolji. Kao odgovor, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodijelila je paket novčane pomoći od 500.000 konvertibilnih maraka. Međutim, ovaj mizerni iznos nije čin milosrđa nego uvreda inteligencije građana koji su pretrpjeli milionske štete u katastrofalnim poplavama

Katastrofalne poplave u Unsko-sanskom kantonu dovele su do široko rasprostranjene devastacije, koja je uticala na domove, infrastrukturu i sredstva za život. Finansijski danak za pojedince i porodice je u milionima, a mnogi se bore da ponovo izgrade svoje živote. Suočeni sa tako velikom štetom, paket novčane pomoći od 500.000 KM je daleko ispod obezbjeđenja potrebnih sredstava za oporavak. Ova sramotna suma ne priznaje ozbiljnost situacije i podriva napore građana da vrate svoje živote.

Građani Unsko-sanskog kantona su podnijeli ogromne patnje i gubitke usljed katastrofalnih poplava. Očekivali su saosećajan i empatičan odgovor od federalne Vlade, koji bi prepoznao težinu njihove situacije. Međutim, izdvajanje mršavih 500.000 KM može se smatrati nebrigom za njihovu nevolju, uvredom njihove inteligencije i neuspjehom u rješavanju obima njihovih potreba. To odražava nedostatak razumijevanja i empatije od strane Vlade F BiH prema njenim građanima koji se bore da se oporave.

Obnavljanje života i zajednica nakon katastrofe zahtijeva veoma značajna finansijska sredstva i podršku. Novčana pomoć trebala bi pružiti ključnu pomoć za one koji su pogođeni, nudeći put do oporavka i obnove. Međutim, samo 500.000 KM je užasno malo da ispuni ovu ulogu. To ograničava mogućnost građana Unsko-sanskog kantona da obnove svoje domove, poprave infrastrukturu i povrate osjećaj stabilnosti. Takav uvredljiv odgovor Vlade F BiH produžava njihovu patnju i otežava njihovu sposobnost da se oporave od traumatskog događaja.

Građani Unsko-sanskog kantona nisu zaslužili ovakav odgovor federalne Vlade koji pokazuje nesuosjećanje, nerazumijevanje i neposvećenost njihovoj dobrobiti. Dodjela novčane pomoći ne odražava razmjere štete i potrebe pogođenih područja. Za Vladu F BiH nije bio imperativ da preispita situaciju i izdvoji mnogo veća finansijska sredstva kako bi pružila ozbiljniju podršku procesu oporavka. Paket novčane pomoći od 500.000 KM koju je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obezbijedila za stradale u poplavama u Unsko-sanskom kantonu je krajnje neadekvatan.

Vlada nije prepoznala patnju i gubitak koje su pretrpjeli građani Unsko-sanskog kantona i potkopala je njihove napore da obnove svoje živote. Ovo nije bio suštinski i saosećajniji odgovor, onaj koji priznaje veličinu katastrofe i pruža neophodne resurse za oporavak. Vlada F BiH nije iskazala iskrenu želju da adekvatno i na vrijeme preispita svoju raspodjelu, nije sarađivala sa relevantnim dionicima i nije pokazala istinsku posvećenost dobrobiti građana Unsko-sanskog kantona u nastojanju da prevladaju posljedice katastrofalnih poplava.

Odgovori

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!