Formira se koalicija za isporuke borbenih aviona Ukrajini?

Izvor i link članka
GLAS AMERIKE
Autor/ica članka
JR (ARD)

Velika Britanija i Holandija žele da formiraju „međunarodnu koaliciju“ za snabdevanje Ukrajine borbenim avionima. Partneri iz NATO to su do sada odbijali. Kijev pozdravlja inicijativu.

Velika Britanija i Holandija planiraju da, na zahtev Ukrajine, uspostave međunarodnu koaliciju za isporuke borbenih aviona Kijevu.

Jedan portparol britanske vlade je izjavio: „Premijer (Riši Sunak) i holandski premijer (Mark) Rute dogovorili su se da formiraju međunarodnu koaliciju koja će Ukrajini obezbediti sredstva za vazdušnu borbu, od obuke, do nabavke aviona F-16“.

Zelenski hvali inicijativu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je napore dve zemlje. „Juče smo se u Velikoj Britaniji dogovorili sa Rišijem (Sunakom), premijerom, da radimo na koaliciji borbenih aviona – obuka, avioni, rezultati“, rekao je Zelenskij u svom večernjem video-obraćanju koje je posvetio svom putovanju u zemlje Evrope. „Dobar početak za koaliciju“, rekao je. „Hvala vam svima.“

-pročitajte još: Ukrajina: Još zapadnog oružja pa kontraudar

Tokom poseta Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, Zelenski je proteklih dana tražio novu vojnu pomoć i podršku za formiranje „koalicije borbenih aviona“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Londonu sa premijerom Britanije Rišijem Sunakom
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Londonu sa premijerom Britanije Rišijem SunakomFoto: Carl Court/AFP/Getty Images

Partneri u NATO do sada su bili protiv

Države NATO do sada nisu htele da ispune zahtev Kijeva za slanjem savremenih zapadnih borbenih aviona. Sunak i Rute, međutim, sada žele da rade na „formiranju međunarodne koalicije koja će Ukrajini da obezbedi mogućnosti borbenih aviona i podržati ih u svemu – od obuke, do nabavke aviona F-16“, rekao je portparol londonske vlade. Sunak je u Rejkjaviku, na samitu Saveta Evrope, ponovio svoje uverenje da je „mesto Ukrajine u NATO“.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je voljan da obučava pilote ukrajinskih borbenih aviona, ali je odbacio mogućnost isporuka aviona Kijevu.

-pročitajte još: Borba na nebu: F-16 ili MiG-29?

Tokom posete Zelenskog Britaniji, Sunak je takođe najavio da London želi da „uskoro“ počne sa obukama ukrajinske pilote na zapadnim avionima. Premijer Britanije je tako najavio i osnivanje letačke škole za ukrajinske pilote. To bi im, kaže, omogućilo da budu obučeni na različitim tipovima aviona.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!