Tagesšpigel: Vučić ismijava proteste i bježi u nove izbore

Izvor i link članka
DW BIH - priredio: N. Rujević
Autor/ica članka
„Tagesšpigel“

Talas nasilja u Srbiji nije prestao poslije dva masovna ubistva – sve više žena strada u porodičnom nasilju, piše berlinski list „Tagesšpigel“. Predsjednik Vučić pak vrijeđa opoziciju.

„Sveprisutni otac nacije”, kako list Tagesšpigel naziva srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ovih dana je u magacinu kod Smedereva medijima pokazao arsenal ilegalnog oružja koje su građani predali prethodnih dana, koristeći period amnestije od krivične odgovornosti.

– pročitajte još: Srbija: zakazali su i društvo i sistem

Vučić je „bio vidno zadovoljan dosadašnjim rezultatom akcije razoružavanja koju je inicirao nakon dva krvava amoka početkom mjeseca“, navodi list. Policiji je predato 13.500 komada vatrenog oružja i oko dvije hiljade granata, bombi i zolja.

List navodi da u Srbiji građani imaju 700.000 registrovanih komada vatrenog oružja, te da se procjenjuje da ima još dva miliona ilegalnih pušaka i pištolja. „Vučićeva akcija razoružavanja je mjera koju treba pozdraviti, ali nije ništa više od male kapi u ogromnom okeanu“, navodi list.

Serbien Belgrad | Massendemonstration gegen Gewalt
Masovni protest protiv nasiljaFoto: Darko Vojnovic/AP Photo/picture alliance

Talas nasilja

Srbija je, kako piše dalje u tekstu, ostala u šoku poslije masovnih ubistava u školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, te u selima kod Mladenovca.

„Pa ipak, ne prestaje talas nasilja. Prije svega žene bivaju žrtve svakodnevnog amoka u Srbiji i rastućeg porodičnog nasilja“, prenosi dopisnik Tagesšpigela iz Beograda.

Prošle sedmice su u Kruševcu i Novom Sadu ponovo ubijene dvije žene, navodi se u tekstu. Time se broj takozvanih femicida – ubistava žena mahom od strane partnera ili bivših partnera – ove godine popeo na 18. U posljednjoj deceniji bilo je 266 takvih ubistava.

Predsjednik vrijeđa opozicione političare

U tekstu berlinskog lista se dodaje da šefa države „sve više nerviraju novinarska pitanja” o tome zašto se nije upisao u knjigu žalosti niti obišao „Ribnikar”, školu na samo par stotina metara od “Andrićevog venca” – sjedišta predsjednika Srbije.

„Osjetljivi predsjednik vrijeđa opozicione političare koji su prošle sedmice okupili sunarodnike na dva velika protesta protiv nasilja, naziva ih ’hijenama i lešinarima’ koji pokušavaju da politički zloupotrijebe tragediju“, navodi Tagesšpigel.

Kako dodaje list, Vučić odbacuje zahtjev da smijeni svoje „sljedbenike“ sa čela Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA, te zahtjev da se oduzmu licence „televizijama koje glorifikuju nasilje, ali primaju državne subvencije i nalaze se u istoj čorbi sa Srpskom naprednom strankom“.

Serbien Trauer nach den Amokläufen
Predsjednik nije obišao školu u kojoj se desilo masovno ubistvoFoto: Jelena Djukic Pejic/DW

„Umjesto toga, srpski moćnik ponovo pokušava da pobjegne na čelo zbivanja. Najavio je veliki skup svojih pristalica i prijevremene izbore“, zaključuje Tagesšpigel.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!