Opšti i operativni planovi i drugi strateški dokumenti obrane od poplava gradske uprave Grada Bihaća su mrtvo slovo na papiru: Građani Bihaća primorani su se sami braniti od poplava

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
DURIĆ VAHIDIN

Poplava je razorna prirodna katastrofa koja može prouzročiti značajnu štetu zajednicama, poremetiti sredstva za život i ugroziti živote. U slučaju grada Bihaća, čini se da opšti i operativni planovi, kao i drugi strateški dokumenti obrane od poplava, ovih dana nisu pružili adekvatnu zaštitu građanima. Zbog toga su se građani Bihaća našli u nezavidnoj situaciji da se moraju samostalno braniti od razornih poplava.

U gradskoj administraciji grada Bihaća podcjenili su važnost efikasnih strategija obrane od poplava. Bihać koji je sklon poplavama nema sveobuhvatne i kvalitetne planove za ublažavanje rizika i minimiziranje utjecaja na svoje stanovnike, a opšti i operativni planovi, koji ocrtavaju dugoročne ciljeve i posebne mjere za sprječavanje i upravljanje poplavama, igraju ključnu ulogu u zaštiti zajednice od razornih sila vode.

No, unatoč postojanju nefunkcionalnih planova u Gradu Bihaću, građani Bihaća sami se bore s posljedicama poplava, boreći se da zaštite svoje domove i sredstva za život, dok sami dokumenti koji su osmišljeni da ih zaštite od nedaća ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

FACEBOOK PAGE FIKRO BOSS TEAM

Jedno od objašnjenja je nedostatak odgovarajućih sredstava dodijeljenih inicijativama za obranu od poplava. Gradska uprava niti jedne godine nije izdvojila dovoljno novčanih sredstava, radne snage i tehnoloških resursa za podršku provedbi strategija za sprječavanje poplava. Bez ovih potrebnih resursa, planovi i dokumenti postaju samo prazna obećanja, nesposobna oduprijeti se poplavama.

Još jedan faktor koji tome pridonosi je neuspješna koordinacija i komunikacija između različitih službi i javnih poduzeća odgovornih za obranu od poplava u Bihaću. Djelotvorno upravljanje poplavama zahtijeva besprijekornu saradnju između Federalnih, kantonalnih i drugih službi i lokalne zajednice. Kada ovo entiteti ne rade skladno zajedno, vitalne informacije i resursi mogu se izgubiti ili zloupotrijebiti, čineći planove neučinkovitima.

Posljedice ovakvog stanja su strašna za građane Bihaća. Prisiljeni sami boriti se protiv poplava, ostavljeni su i ranjivi na razornu snagu vode. Njihovi su domovi, poslovi i cjelokupna kvaliteta života ugroženi dok se bore s posljedicama neadekvatnih mjera obrane od poplava.

FACEBOOK PAGE FIKRO BOSS TEAM

Gradska uprava nije odredila prioritete i osigurala dovoljna financijska sredstva, radnu snagu i tehnološke alate za podršku odbrane od poplava. Tako da trenutni planovi i dokumenti obrane od poplava ne mogu zaštititi građane Bihaća. Ne održavanje redovitih sastanaka, zajedničkih vježbi i uspostavljene centralizirane komandne strukture ne osigurava djelotvornu raspodjelu resursa i ne poboljšava ukupni kapacitet odgovora na poplave.

Gradska uprava Bihaća ne provodi kampanje podizanja javne svijesti, osiguravanje obrazovnih resursa i poticanje sudjelovanja zajednice u procjeni rizika od poplava, ne pridaje značaj sistemima ranog upozoravanja i planiranju hitnog odgovora. Strategije obrane od poplava u Bihaću nisu predmetom redovnih evaluacija i pregleda. Zbog toga gradska uprava nije sposobna identificirati slabosti, naučiti lekcije iz prethodnih poplava i osigurati da planovi budu relevantni i djelotvorni.

Građani Bihaća u posljednjih nekoliko dana mogli su se uvjereti da njihova gradska uprava nedjelotvorno radi na njihovoj zaštiti od razornih posljedica poplava. Nepoduzimanjem hitnih i proaktivnih mjera za otklanjanje trenutnih nedostataka u obrani od poplava, Gradska uprava Bihaća još jedanput je bespovratno izgubila  povjerenje među svojim građanima i pokazala da nije sposobna izgraditi otpornu zajednicu koja može izdržati trenutne i buduće poplave.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!